7. elokuuta 2016

Koulutusta ja kokeilua

Tuplapostauspäivä! Saapahan nämä roikkulit alta pois. Maanantaina aloitin uudessa työssä ja uuden aikataulun opettelu vie nyt tovin. Tämä viikonloppu on oltu vapaalla ja tästä eteenpäin mulla onkin ainakin sunnuntait poikkeuksetta vapaana - yay!

27.07. startattiin meidän voivottelut käymällä Kaustisilla harjoittelemassa möllitokossa. Jälleen kerran Costomaisen varmaa suorittamista muutamaa yllätyskämmiä lukuunottamatta. Yleisellä tasolla meidän heikkoudet koesuorituksessa ovat:
- Vire nousee, kun ei tulekaan palkkaa. Sinänsä ihan jees, mutta hankaloittaa rauhallisempia, keskittymistä vaativia liikkeitä, kuten tunnari, ohjattu nouto ja kaket.
- Kauneusvirheet, joita ei voittajaluokassa katsota enää läpi sormien: Vartalokontakti, vinoudet siellä täällä, ääntely.


Tuomarina voittajaluokassa toimi Henna Hautakoski ja olimme luokan ainut koirakko.

Paikalla makaaminen - 9½
Näistä ennen liikkeitä tapatuvista odotteluvaiheista en tykkää Coston kanssa yhtään. Videolta voitte huomata, miten koiran pää pyörii ja ajatus harhailee ihan jossain muualla kuin ohjaajassa. Riskinähän tässä on, että keskittyminen on edelleen muualla siinä hetkessä, kun pitäisi kuunnella käskyjä. Tällä kertaa Costo oli kuitenkin riittävästä hököllä. Jälleen kerran pää pyörii paikallaolon aikana, mutta tähän paikkikseen olen kuitenkin paljon tyytyväisempi kuin siihen, mitä tuo ilmensi IPO -kokeessa. Kärpästen napsimisesta nappasi tuomari puoli pistettä pois.

Kauko-ohjaus - 9½
Seiso-istu -vaihtoon en ole tyytyväinen, siinä tassutteli vähäsen, liikkumatta kuitenkaan niin paljoa paikoiltaan, että tuomari olisi asiasta huomauttanut. Puolikas piste pois vinosta loppuperusasennosta.

Ruutu - 0
Ruutu on meillä vielä keskeneräinen liike, enkä odottanutkaan kokeessa suuria onnistumisia sen suhteen. Hyvin kuitenkin merkkasi ruudun ja lähti etenemään, joskin usko loppui taas hetkellisesti kesken matkan. Jatkoi itsenäisesti ruutuun, mutta jäi harmillisesti liian lähelle etureunaa, jolloin maahan käskettäessä oli osittain ulkona ruudusta. Siitäpä syystä ei meille tästä pisteitä herunut.

Jäävät (seiso-istu) - 8
Pistevähennykset seuraamisen "kamaluudesta" ja ääntelystä. Seisomisessa huomasin videota katsellessani taas yhden tassuttelun. Tätä on nyt siis alkanut esiintyä enemmänkin, tietääpähän, mitä treenata.

Ohjattu nouto - 5
Tämä jäi harmittamaan. Tosi makeesti meni muuten, mutta palautus kusi. En tiedä, mikä aivopieru tuohon koiraan iski, kun se kesken matkan vain tiputti kapulan ja jäi siihen kuupoilemaan. Meillähän on vinon noudon palautuksen harjoittelun jälkeen kussut eteentulopaikka ihan täysin. En sitten tiedä, että onko sen korjailu aiheuttanut nyt sitten sen, ettei tuo hahmota enää senkään vertaa, mitä luoksetulossa/noudossa tehdään, kun ohjaaja alkaa lähestymään. Ääntelyä ja toisen noutokäskyn vuoksi siis huonot pisteet.

Tunnari - 0
Toinen harmituksen paikka. Tunnari on ollut meillä niin varma ja nätti liike. Sitten mennään ekoihin "kokeisiin" ja nollataan se... Himppasen liikaa oli viettiä, vähän lähti vauhdilla ja aavistuksen maisteli kapuloita. Otti nopeasti oman, lähti palauttamaan - tiputti puoleen väliin ja kävi hakemassa väärän kapulan tilalle! Sitäkään ei palauttanut kunnolla eteen, vaan tiputti.

Luoksetulo - 9
Vartalokontaktista ja vinoudesta taas sakotetaan. Ei muuta kommentoitavaa. :)

Metallihyppynouto - 8
Päivän ainut onnistunut nouto! Vähän turhan paljon oli lähdössä jousilla, hyppy olis saanut olla ilmavampi, ääntelyä, vartalokontaktia ja vinoutta taas...

Seuraaminen - 7
Noh, sitä meidän seuraamistahan se. Mutta jos sillä edes seiskaa saa virallisissa kokeissa, niin kelpaa. Liikkurilta oli meidän yllätykseksi lipsahtanut sivuaskeliakin kaavioon, vaan eipä tuo mitään. On kai niitä joskus harjoiteltu. :D Costolla pysyi vire tosi hyvin, vaan oltiinhan tuossa jatkuvasti kääntymässä, pysähtymässä tai muuttamassa nopeutta (versus PK), että onko tuo nyt ihmekään. Peruuttaminen meni tosi hyvin ja siitä saatiinkin kehuja!

Kokonaisvaikutus - 10
Kuulemma päivän ainut kympin kokonaisvaikutus. :) Kehuja tuli iloisesta suorittamisesta ja nopeasta ja napakasta suorittamisesta noinkin isolla koiralla. Lopputuloksena siis kolmostulos 198,5 pisteellä.

Vielä on siis työstettävää ennen kuin viitsii virallisiin kokeisiin mennä. Mutta ainakin vikalista on taas päivitetty. Heinäkuun alussa päivitettiin myös vinkkiviitosten varastoa Sari Jokisen tokokoulutuksessa. Tässä muutamia tipsejä:

- "Samanarvoisia leluja taskuun, yksi jätetään selkeästi etäpalkaksi, mutta palkka tuleekin yllättäen ohjaajalta." Oon tehnyt tätä muutamia kertoja ja tää toimii ainakin meillä ja, jos oikein ahkerasti tekis, vois kantaa vähän paremmin kokeessakin. Meillä ei etäpalkka oo koskaan oikein toiminut, ellei sitä jätetä aina vain taakse. Tällä kikalla oon saanut Costoa paremmin irti siitä kentän reunassa olevasta palkasta.

- "Kakeissa namit kankkujen viereen." Helpottamaan siis paikallaan pysymistä. Oon tästä namit viereen -tekniikasta kuullut aiemminkin, mutta aina oon aatellut, että ne on siinä jossain kyynärpäiden kohdalla, ellei edempänä. Muilla näytti toimivan!

- "Tunnarissa nameja kapuloiden sekaan, jotta koira aloittaa nenätyöskentelyn."

- Toinen meidän treeniaiheista oli ruutu. Vaikka oon yrittänyt treenata miten, tuntuu, ettei tuo vain kerta kaikkiaan hahmota koko ruutua. Nyt viime aikoina Coston maneeriksi on muodostunut lähteä kohti ruutua, mutta kaartaa siitä vasemman kautta ohi? Sari Jokinen ohjeisti meitä sheippaamaan ruutua, eli takana, keskellä, on kuvitteellinen alue, jonne tuon koiran haluan, tehdään läheltä, jokaiselta sivulta. Lähetetään koiraa ruutuun ja, kun se saavuttaa tämän kuvitteellisen alueen, palkitaan. Ei ole niin justiin, monenko mutkan kautta se koira sinne alueelle päätyy. Jonkinlaista tulosta tämä on jo tuottanut, mutta työstettävää vielä on. Matkaa olen pidentänyt vähitellen.

- Meidän toinen ongelmakohta oli luoksetulo. Se, ettei tuolla koiralla ole enää aavistustakaan, mihin sen pitäisi tulla, kun huudetaan tänne tai käsketään noutaa. Saatiin vinkiksi opettaa nenäkosketusta alustalla ja ottaa koko luoksetuloon uusi käsky. Fyysiset esteet eivät harjoitellessa tuottaneet minkäänlaista tulosta, Costo teki kaikkensa voidakseen kiertää esteet päästäkseen tekemään vinon luoksetulonsa. Tätä en ole vielä ehtinyt kunnolla ottamaan työn alle.

Jokohan ois tarinoitu tarpeeksi? Näkemisiin taas hetkeksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti